Delegația OCDE, discuții cu confederațiile sindicale. BNS a prezentat principalele provocări ale pieței muncii
Featured

Delegația OCDE, discuții cu confederațiile sindicale. BNS a prezentat principalele provocări ale pieței muncii

  • BNS trage un semnal de alarmă: 20% din salariații români, plătiți cu salariul minim
  • BNS: Sarcina fiscală pe costul forței de muncă din România, printre cele mai ridicate din Europa

 Blocul Național Sindical (BNS) informează că a organizat astăzi, 12 februarie 2023, la sediul confederației, o întâlnire cu delegația Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), aflată în misiune de evaluare în țara noastră.

La întâlnire au participat reprezentanți ai tuturor confederațiilor sindicale din România: Confederația Națională Sindicală (CSN) ,,Cartel Alfa”, Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România (CNSRLR) ,,Frăția”, Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) și Confederația Sindicală Națională (CSN) ,,Meridian”.  Delegația OCDE a fost reprezentată de Maciej Lis (economist), în timp ce reprezentanții BNS prezenți la discuții au fost președintele confederației, Dumitru Costin, directorul economic, Steluța Enache și coordonatorul Departamentului Internațional, Mirela Caravan.

Temele abordate în cadrul întâlnirii au fost: piața muncii & condițiile de muncă din România și dialogul social. Blocul Național Sindical a prezentat delegației OCDE câteva dintre provocările cu care se confruntă piața muncii. Astfel, populația rezidentă din România se reduce continuu, doar în ultimul deceniu reducerea fiind de 5,2%, potrivit statisticilor oficiale. Iar estimările prezentate arată că populația totală, în special populația din grupa de vârstă 15-64 de ani, se va reduce semnificativ pe termen mediu și lung, până în 2030. Raportat la anul 2022, estimările arată că România va pierde peste 600 de mii de persoane din această grupă de vârstă. Se va reduce astfel inclusiv forța de muncă.

Statisticile oficiale mai arată că în forța de muncă din România se investește extrem de puțin. Rata globală de participare pentru angajații români la cursuri de formare profesională continuă era de doar 17,4% în 2020, mai redusă decât cea din 2010.

În ceea ce privește sarcina fiscală asupra costului forței de muncă, aceasta este una dintre cele mai ridicate din Europa, de 42,8% în cazul României, comparativ cu media europeană de 38,6%. Cel mai important aspect prezentat de BNS delegației OCDE este legat de faptul că 20% din salariații din mediul economic românesc au ajuns să fie plătiți la nivelul salariului minim.

Datele oficiale prezentate delegației OCDE de către BNS mai arată că România este una dintre țările europene cu cea mai mare rată a sărăciei: 32% în România, comparativ cu 23,1% în Uniunea Europeană.

Blocul Național Sindical a atras atenția reprezentanților OCDE că, în România, condițiile de muncă reprezintă un subiect extrem de puțin monitorizat. BNS a remarcat că, atât la nivel statistic, cât și la nivelul politicilor publice, există extrem de puțină preocupare pe acest subiect.