Featured

INFORMARE DE PRESĂ

Federația Națională ,,Solidaritatea Socială a Muncii”, organizație sindicală afiliată la Blocul Național Sindical și reprezentativă pentru lucrătorii din casele de pensii din toată țara, informează că, la data de 09 mai 2025, în Monitorul Oficial nr.  428, a fost publicat Ordinul nr. 427/612 pentru modificarea și completarea Ordinului MMFPS si MF nr. 2.073/1.623/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor  Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, precum și a Procedurii  de efectuare a restituirilor.

          Prin publicarea acestui ordin în Monitorul Oficial, se asigură cadrul  tehnic  și procedural  pentru punerea în aplicare a Legii nr. 285/2024  pentru modificarea Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor  debite provenite  din pensii și pentru stabilirea unor măsuri de protectie sociala.

          Concret, casele teritoriale de pensii vor avea posibilitatea  legală de a proceda la punerea în aplicarea a Legii nr. 285/2024,în sensul emiterii deciziilor de scutire  de la plată a debitelor provenite din pensii și indemnizațiisociale sau pentru însoțitorconstituite  până la data de 1 decembrie 2024  și rămase de recuperat  sau care urmează a fi constituite după această datăîn sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii, cu condiția ca aceștia  să nu fi fost în culpă.

Totusi, ordinul nu prevede restituirea sumelor deja recuperate anterior intrarii în vigoare a Legii nr. 285/2024, dimpotrivă, abrogă  Capitolul III – Procedura de efectuare a restituirii sumelor reprezentand debite recuperate până la data de 1 octombrie 2014,  prevăzut în  Ordinul nr. MMFPS și MF nr. 2.073/1.623/2014.

Nerestituirea debitelor recuperate anterior datei de 1 decembrie 2024, va genera inechități și nemulțumiri în rândul pensionarilor  cărora li s-au reținut  debitele anterior intrării în vigoare a legii, întrucât aceștia se vor afla într-o situație  dezavantajoasă  comparativ cu cei scutiți ulterior. 

În această situație, pensionarii vor fi nevoiți  să promoveze  acțiuni în Instanță pentru recuperarea sumelor reținute, fapt care va ingreuna activitatea activitatea caselor  teritoriale de pensii atat prin cresterea numarului de dosare in instanta  si  a petitiilor, cat si prin angrenarea unor cheltuieli suplimentare reprezentand  cheltuieli de judecata,  inflatie sau dobanzi.

În consecință, Federația Națională ,,Solidaritatea Socială a Muncii”atrage atenția că ordinul nu  asigură echitatea  social și nu cuprinde aceleași măsuri de compensare pentru toți pensionarii sistemului public de pensii, ceea ce pe viitor va genera încărcarea suplimentară a activității caselor teritoriale de pensii.