Featured

Mesajul Prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, cu ocazia organizării în România a Congresului Federației Europene a Sindicatelor Fotbalului Profesionist, Divizia Europa, în parteneriat cu Blocul Național Sindical și Asociația Fotbaliștilor Amator

Fotbalul rămâne unul dintre cele mai iubite sporturi, reușind să însuflețească stadioane întregi și să inspire copii și tineri din întreaga lume, trezindu-le dorința de joacă, de performanță.


România are o îndelungată tradiție, iar legendele fotbalului nostru și-au câștigat, prin talent și antrenamente, locul binemeritat în echipele de vis ale suporterilor. Cu gândul la gloria de odinioară, dar și cu speranța că putem gusta din nou din cupa succesului, România are capacitatea de a redeveni remarcată și remarcabilă în domeniul sportiv. Astfel, nu poate decât să ne onoreze faptul că acest eveniment de anvergură, organizat de Asociația Fotbaliștilor Amatori și Non-amatori din România, reunește sindicatele de profil din Europa.
Aș vrea să transmit, de asemenea, aprecierea mea față de munca extraordinară pe care sindicatele au depus-o și o depun pentru a sprijini jucătorii. Apărarea intereselor colective și individuale ale jucătorilor profesioniști este o misiune comună, motiv pentru care susțin propunerile de îmbunătățire a cadrului legislativ național în ceea ce privește atragerea banilor privați în fotbal și în sportul românesc în general, concomitent cu susținerea financiară prin intermediul Ministerului Sportului- care vizează toate disciplinele sportive din România.
Guvernul de coaliție pe care îl conduc și-a asumat pentru prima oară de când România a devenit stat membru al Uniunii Europene să includă pe perioada de bugetare comunitară 2021-2027 bani nerambursabili pentru finanțarea educației sportivilor în activitate dar și a celor aflați la sfârșit de carieră pentru a se putea reintegra cât mai rapid în piața muncii - ceea ce dumneavoastră numiți carieră duală.
De asemenea, Guvernul sprijină prin alocări bugetare anuale federațiile sportive recunoscute conform Legii sportului, pentru a-și putea desfășura activitatea curentă, dar și pentru a da posibilitatea loturilor sportive naționale la toate eșaloanele de vârstă să poată participa în competiții europene, internaționale sau olimpice.
Am încredere că sportul românesc poate să dea dovadă de reziliență, iar noi suntem pregătiți să oferim tot sprijinul, chiar și în perioade încărcate de imprevizibilitate, precum începutul anului 2020, când am asumat o măsură de protecție socială care a vizat asigurarea unor indemnizații pentru toți sportivii României pe perioada în care am fost nevoiți să sistăm desfășurarea competițiilor sportive.
Alături de finanțarea din bani publici, este necesară și intensificarea eforturilor din partea conducătorilor federațiilor sportive în atragerea de parteneri și sponsori. În acest sens, Guvernul României analizează modalitățile de încurajare a finanțărilor în sport, prin măsuri fiscale adecvate.
În încheiere, aș vrea să ne îndreptăm atenția și către perspective de viitor, căci Romania a investit și continuă să investească la nivel național în infrastructură sportivă nouă. Până acum, în ultimii cinci ani de zile au fost finalizate cinci stadioane noi, cu o valoare de aproximativ 190 milioane euro. Avem în execuție încă patru stadioane noi și alte trei urmează să fie contractate, bugetul alocat fiind de aproximativ 600 mil euro. Toate aceste stadioane sunt puse la dispoziția comunităților locale, care, la rândul lor, facilitează accesul cluburilor de fotbal în organizarea și desfășurarea competițiilor fotbalistice. De asemenea, investim în săli polivalente, în bazine de înot, în patinoare artificiale și nu în ultimul rând în săli de sport dedicate uzului didactic si sportului de masă.
România se dezvoltă, economia noastră crește, iar această dinamică trebuie să se regăsească și capacitatea noastră de a oferi sportului un rol din ce în ce mai pregnant în societate. Iar fotbalul, care și-a dovedit în istorie puterea de a pune în mișcare emoțiile și oferi inspirație pentru performanță, merită atenția noastră și recunoașterea societății.
Felicitându-vă încă o dată pentru implicarea constantă în reprezentarea drepturilor și intereselor jucătorilor, vă ofer asigurarea că, fie că discutăm de sportul comunitar, sportul în educație sau sportul de performanță, aveți toată susținerea noastră.


Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă