Featured

Principalele mesaje transmise de reprezentanții UEFA, FIFPRO ȘI AFAN pe tema dialogului social în cadrul Congresului FIFPRO Division Europe General Assembly 2023, organizat de Blocul Național Sindical și Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori:

LUCA NICOLA, UEFA: Avem nevoie de un dialog social constructiv, pragmatic, orientat spre soluții. Romania și Cehia s-au bucurat de vizite din partea delegațiilor noastre pentru discuții pe aceste teme. Putem spune că după vizitele din Cehia și România, am reușit să identificăm problemele cu care se confruntă sportivii. Știm că există nenumărate așteptări pentru schimbarea legislației în rezolvarea acestor probleme și vom face toți pașii necesari alături de sindicatele și autoritățile din aceste țări pentru a le îndrepta.


LOIC ALVES, FIFPRO: Principala provocare cu care ne confruntăm pe tema dialogului social ține de contractele pe care le au încheiate jucătorii. Am sesizat că în Cehia, de exemplu, unii jucători au contracte civile, alții au contracte de muncă. Nu există nici în România un contract standard pentru jucători. Interesele jucătorilor în procesul de negociere nu sunt întotdeauna bine reprezentate.
EMILIAN HULUBEI, președinte AFAN: România face pași în domeniul dialogului social. Am găsit o cale împreună cu Federația Română de Fotbal pentru a introduce în viitorul apropaiat contracte standard pentru jucătorii noștri. Împreună cu Comisiile de sport din Camera Deputaților și Senatul României încercăm să schimbăm legislația din domeniu. Luptăm pentru ca sportivii să aibă libertate și, în același timp, protecție socială.