Featured

BNS sesizează Avocatul Poporului pe Ordonanța de Urgență care urmează să blocheze mii de mii de dosare în care se cer reparații ale drepturilor salariale și de pensie

Blocul Național Sindical informează că a înaintat o solicitare către Avocatul Poporului pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2024 privind unele măsuri pentru soluționarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care vizează procesele ce au ca obiect drepturi salariale și de pensii!

Blocul Național Sindical atrage atenția că această ordonanță subminează grav principiile constituționale și afectează justiția din România. Astfel, OUG nr. 62/ 2024 urmărește instituirea unor soluții derogatorii de la dreptul comun în materia sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru pronunțarea unor hotărâri prealabile. Deși se dorește asigurarea unei practici judiciare uniforme și unitare, efectul acestui act normativ este suspendarea cauzelor similare aflate pe rolul instanțelor până la pronunțarea hotărârii prealabile.

Principalele motive de neconstituționalitate ale acestei ordonanțe:

  • Interferență nejustificată: Ordonanța atacă separația puterilor în stat, subminând independența judecătorilor.
  • Incertitudine juridică: Termeni vag definiți duc la aplicări arbitrare și haos juridic.
  • Dreptul la un proces echitabil: Suspendarea proceselor tergiversează Justiția și blochează accesul la soluții rapide și corecte.
  • Retroactivitate abuzivă: Ordonanța aplică retroactiv dispozițiile, încălcând drepturile părților implicate.
  • Discriminare: Favorizează angajații din sectorul public în detrimentul celor din privat, încălcând egalitatea în fața legii.
  • Atac asupra proprietății: Suspendarea execuțiilor silite fără termen clar încalcă dreptul de proprietate.
  • Politizarea Justiției: Interferența politicului în actul de justiție compromite imparțialitatea.

În acest sens, exemplificăm cu câteva date concrete. Ordonanța de urgență interferează în mod nejustificat în atribuțiile puterii judecătorești, prin impunerea unor măsuri care duc la suspendarea automată a cauzelor similare aflate pe rolul instanțelor. Această intervenție legislativă afectează independența judecătorilor și împiedică desfășurarea normală a actului de justiție, compromițând astfel principiul separației puterilor în stat.

Pe această cale, BNS face un apel la toți actorii politici să apere drepturile fundamentale și să asigure o justiție echitabilă. Considerăm că este momentul ca toți politicienii responsabili să acționeze pentru a proteja Justiția și drepturile cetățenilor, iar această ordonanță este un atac frontal asupra principiilor fundamentale ale statului de drept.