DUMITRU COSTIN, președintele Blocului Național Sindical:
Astăzi abordăm o temă de maximă importanță pentru viitorul securității și al industriei de apărare din România. Se spune că „diavolul se află în detalii,” un lucru ce rămâne actual și perfect aplicabil strategiei de apărare prezentate recent de guvernul format din PSD și PNL.
Pare cât se poate de evident că nivelul de ambiției al funcționarilor din Ministerul Economiei care au elaborat strategia, se rezumă la a primi 750 milioane anual pentru a fi cheltuiți în achiziții de utilaje, iar politicienii sunt hotărâți să le satisfacă această viziune care le asigură confortul politic de a bifa o strategie pe hârtie, fără a-și asuma obiective ambițioase și concrete de dezvoltare pe termen lung.
Din păcate, această strategie dezvăluie o lipsă de viziune reală, orientată spre viitor. Capitolul despre „Viziune” vorbește despre „transformarea și revitalizarea” unei industrii care rămâne la marginea fluxurilor tehnologice și informaționale europene. Este o abordare limitată, care pune accent pe trecut, nu pe progresul necesar pentru o industrie de apărare competitivă. Cinci din primele șapte priorități sunt, de fapt, doar încercări de revitalizare a unor capacități vechi de producție. Într-un domeniu strategic, această orientare este inacceptabilă.
Ne-am fi așteptat ca guvernul să acorde prioritate inovării, cercetării și dezvoltării, dar această componentă vitală apare abia pe ultimul loc, ceea ce reflectă, din păcate, un plan incoerent. Profesorul Nicu Iancu descrie foarte bine această situație: „Strategia se limitează la transformarea unui trecut falimentar, în loc să construim o bază de apărare modernă, aliniată cu partenerii noștri euroatlantici.”
În loc să investim în tehnologii de ultimă generație – drone, vehicule autonome, echipamente de protecție și senzoristică –, strategia actuală se concentrează pe structuri vechi și ineficiente. Cifrele sunt grăitoare: din bugetul anual alocat industriei de apărare, doar 2% merge către cercetare-dezvoltare. Aceasta este o sumă insuficientă pentru a reține în țară specialiștii de care avem nevoie.
Lipsa de viziune a strategiei guvernamentale înseamnă și o pierdere pentru economia noastră. Ne uităm la exemplul Poloniei, unde investițiile și programele de offset au dublat producția în industria aviației. În timp ce România se confruntă cu dezechilibre bugetare, Polonia a devenit un jucător de succes în exporturile de tehnologie de apărare.
Avem nevoie de o strategie reală, una care să sprijine crearea unei industrii de apărare moderne, capabilă să se integreze în structura europeană. Această strategie ar trebui să aducă beneficii și în securitate, și în bunăstarea românilor. Reforma procesului de achiziții, investițiile consistente în cercetare și dezvoltare, restructurarea industriei de stat și sprijinul IMM-urilor sunt direcții vitale pentru dezvoltare.
România are un corp ingineresc talentat, dar fără politici publice eficiente, riscăm să pierdem acești oameni valoroși. E timpul ca această coaliție să-și reevalueze prioritățile și să pună bazele unei industrii moderne, care să susțină interesele României, atât din punct de vedere economic, cât și strategic. O abordare ambițioasă, care să pună accentul pe tehnologie și inovare, este singura cale pentru ca industria de apărare a României să fie relevantă pe plan european și international.
O_industrie_de_aparare_credibila_pentru_o_romanie_suverana_si_rezilienta.docx