Astăzi, 20.05.2021, Blocul Național Sindical prin președinte Dumitru Costin, la invitația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, va participa începând cu ora 15,00 la o întâlnire cu premierul Florin Cîțu având ca subiect Planul Național de Redresare și Reziliență.
De asemenea, la reuniune va participa și domnul Florin Jianu, președinte CNIPMMR. Încă din cursul anului trecut, BNS și-a arătat imediat după decizia politică la nivel înalt adoptată de liderii europeni care vizează Facilitatea de Relansare și Reziliență, interesul pentru a fi un partener activ al Guvernului României, cât și al tuturor partenerilor sociali naționali în elaborarea PNRR al României.
În acest sens, BNS a participat la toate evenimentele care au fost organizate de reprezentanții Guvernului României și care au vizat acest subiect. Menționăm că BNS a participat în data de 1 iulie 2020, la evenimentul de prezentare a programului de investiții și relansare economică organizat de Guvernul Romaniei și în data de 26 noiembrie 2020, la lansare în consultare publică a Planului Național de Redresare și Reziliență, cu participarea Domnului Klaus Iohannis, Președintele României, și a Domnului Ludovic Orban, Prim-ministrul României, precum și a altor membrii ai Guvernului României.
La propunerea premierului de la acea vreme, Ludovic Orban, care a acordat un termen de două săptămâni partenerilor sociali pentru a veni cu observații, critici, dar și propuneri alternative, BNS și-a luat în serios răspunderea de a evalua acest proiect de document al Guvernului și în acest sens, a pregătit o analiză de anvergură pe care a dat-o publicității în data de 20.12.2020. (Anexa 1)
Odată cu schimbarea Guvernului după alegerile generale, am considerat că este cazul să comunicăm interesul nostru de a participa la elaborarea versiunii finale a PNRR. În acest sens, atât BNS cât și ceilalți partenerii sociali naționali reprezentativi, au cerut premierului Cîțu, dar și altor reprezentanți politici actuali nevoia de deschidere a unor consultări serioase și responsabile cu partea guvernamentală după cum urmează:
• La reuniunea CNTDS din data de 28.12.2020, atât președintele Confederației Patronale Concordia, Steven van Groningen, în numele părții patronale, cât și Dumitru Costin și Bogdan Hossu, în numele mișcării sindicale, au cerut deschiderea procedurii de consultare asupra PNRR.
• În data de 28 ianuarie 2021, organizațiile patronale și sindicale reprezentative, trimit premierului Cîțu o scrisoare prin care semnalează acestuia că ”partenerii sociali semnatari apreciază eforturile declarate de dvs. de a demara un proces accelerat de consultare cu toate instituțiile relevante la nivel central și local care au proiecte de finanțare prin PNRR. Cu toate acestea, nu credem că acest process care caută eficiența ar trebui să prejudicieze mecanismele de dialog social în consultare.” (Anexa 2)
• Confederațiile patronale și sindicale naționale reprezentative constituie un grup de lucru comun, având ca subiect PNRR, pregătesc un set de propuneri, de principii care ar trebui să stea la baza PNRR și în lipsa oricărui răspuns din partea premierului la solicitarea noastră revin cu o scrisoare comună în 25.02.2021. (Anexa 3)
• În data de 22 martie 2021, are loc o reuniune de cca. 50 minute în format hibrid (fizic sau on-line) cu ministrul Ghinea, întâlnire a partenerilor sociali. Cu această ocazie, partenerii sociali comunică câteva puncta de vedere și reiterează disponibilitatea de a participa în mod serios și responsabil în procesul de elaborare a pachetului de reforme ce urma să fie cuprins în PNRR. Întrucât nu au avut loc nici un fel de consultări cu partenerii sociali pe subiecte care să vizeze PNRR la nivelul ministerelor de linie, odată cu apariția în spațiul public a variantei de program asumată de cabinetul Cîțu, partenerii sociali revin, in aceiași zi cu o solicitare de ”discuții transparente, în spiritual angajamentelor asumate cu ocazia lansării apelului pentru realizarea Planului Național de Redresare și Reziliență” pe care o adresăm Președintelui României, Klaus Iohannis, Președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, Primului Ministru Florin Cîțu și Ministrului Cristian Ghinea. (Anexa 4)
Pe tot parcursul primului trimestru al acestui an, BNS prin reprezentanții săi: Presedinte Dumitru Costin, Vicepreședinte Minel Ivașcu, Vicepreședinte Grigore Mare, Director Departamentul Juridic Cristian Mihai, se întâlnesc cu următorii președinți de comisii parlamentare, ocazie cu care pun la dispoziția acestora analizele BNS asupra PNRR și explică acestora nevoia unor dezbateri transparente asupra acestui program. Au loc întâlniri cu:
Camera Deputaților
• Dunava Costel Neculai – Președinte Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare – PSD
• Bende Sándor – Președinte Comisia pentru industrii şi Servicii – UDMR
• Bucura-Oprescu Simona – Președinte Bucura-Oprescu Simona – PSD
• Ţoiu Oana-Silvia – Președinte Comisia pentru muncă şi protecţie socială – USR Plus
• Nelu Tătaru – Președinte Comisia pentru sănătate şi familie – PNL
• Intotero Natalia-Elena – Președinte Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport – PSD
Senat
• Pălărie Ștefan – Președinte Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială – USR PLUS
• Anisie Monica-Cristina – Președinte Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport – PNL
• Streinu Cercel Adrian – Președinte Comisia pentru sănătate publică – PSD
• Petcu Toma-Florin – Președinte Comisia pentru transporturi şi infrastructură – PNL
• Antal István-Loránt – Președinte Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale – UDMR
• Humelnicu Marius – Președinte Comisia pentru comunicații și tehnologia informației – PSD
• Matei Constantin-Bogdan – Președinte Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi – PSD
• Târziu Claudiu-Richard – Președinte Comisia pentru comunitățile de români din afara țării – AUR
• Oprinoiu Aurel – Președinte Comisia pentru mediu – USR PLUS
• Toanchină Marius-Gheorghe - Președinte Comisia pentru regulament - PDS
Toate eforturile noastre de a ne face auziți și de a putea să dialogăm constructiv cu premierul Cîțu, dar și cu alți membri ai cabinetului s-au lovit din păcate de lipsa de reacție și probabil, dezinteresul acestora
Singurul ministru care și-a găsit timp să se întâlnească cu noi să discute și cu care am putut stabili elemente care țin de reforme în domeniul pe care îl coordonează, este Ministrul Energiei, dl. Virgil Popescu.
Așa că prezența președintelui BNS, Dumitru Costin la întâlnirea de astăzi de la sediul Guvernului își are explicația în tot ceea ce s-a întâmplat în relația Guvern, parteneri sociali naționali reprezentativi pe subiectul PNRR.
Mulțumim președintelui Ciolacu pentru disponibilitatea sa de a ne invita alături de un reprezentant al patronatelor, creîndu-ne astfel posibilitatea să ne putem susține în fața premierului Cîțu propriile propuneri de reforme ce vizează PNRR.
NOTA BENE: Este rușinos că nu am găsit timp să ne așezăm la masa împreună, să discutăm și să găsim timpul necesar și capacitatea de a lucra împreună și de a găsi cele mai bune soluții de reforme care să facă viața mai buna romanilor. În tot acest interval, Comisia Europeană și-a găsit timp pentru cel puțin șase întâlniri de lucru, temeinice, pe subiecte critice vizate de PNRR.
E trist să constați că găsești mai multă disponibilitate de dialog și mai multă transparentă la funcționarii europeni, decât la românii tăi!
Sursa: Departamentul de Presa BNS